...
de opkomst van de virtual assistant

De opkomst van virtual assistants in België

Gepubliceerd op 01-07-2023

In de snel evoluerende wereld van vandaag veranderen de manieren waarop we werken voortdurend. Een van de meest opmerkelijke veranderingen is de opkomst van virtual assistants in België en over de hele wereld. Virtual assistants, of VA’s, zijn professionals die op afstand werken om taken en verantwoordelijkheden van bedrijven en individuen te beheren. In dit blogartikel duiken we dieper in op de opkomst van virtual assistants in België en hoe ze de manier waarop we werken transformeren.

De groei van virtual assistants in België

In Nederland en andere landen zijn virtual assistants al goed ingeburgerd in het bedrijfsleven. België loopt nog wat achter, maar de trend groeit gestaag. Bedrijven en ondernemers beginnen steeds meer de voordelen te erkennen van het inhuren van virtual assistants om hun werklast te verminderen en hun efficiëntie te verhogen. Zeker na het coronatijdperk is er iets veranderd, omdat thuiswerk belangrijker is geworden voor bedrijven. Maar er zijn ook andere redenen waarom VA’s steeds populairder worden:

 • Kostenbesparing: Virtual assistants werken op freelance- of contractbasis, wat betekent dat bedrijven geen overheadkosten hoeven te betalen, zoals salaris, kantoorruimte en andere voordelen (zoals maaltijdcheques, verzekering, enzovoort). Dit maakt het inhuren van een VA kosteneffectiever dan het in dienst nemen van een fulltime medewerker.
 • Flexibiliteit: VA’s bieden flexibiliteit in termen van uren en taken. Bedrijven kunnen VA’s inhuren op basis van hun behoeften, of het nu gaat om ad-hoc projecten of langdurige samenwerkingen.
 • Focus op kernactiviteiten: Door routinetaken aan VA’s uit te besteden, kunnen bedrijfseigenaren en managers zich richten op strategische activiteiten die de groei van hun bedrijf bevorderen.
 • Toegang tot gespecialiseerde vaardigheden: Virtual assistants hebben vaak gespecialiseerde vaardigheden, zoals contentcreatie, digitale marketing, administratie en klantenservice. Dit stelt bedrijven in staat om experts in te schakelen voor specifieke taken.

Hoe virtual assistants werken

Virtual assistants werken op afstand en communiceren met hun klanten via digitale kanalen zoals e-mail, telefoon, chat en videobellen. Ze kunnen een breed scala aan taken uitvoeren, waaronder:

 • E-mailbeheer: VA’s kunnen e-mails sorteren, beantwoorden en plannen om de inbox van hun klanten georganiseerd te houden.
 • Agenda- en afsprakenbeheer: Ze kunnen afspraken plannen, vergaderingen coördineren en herinneringen sturen.
 • Administratieve taken: VA’s kunnen administratieve taken zoals data-entry, documentcreatie en rapportgeneratie uitvoeren.
 • Social media-beheer: Ze kunnen sociale media-accounts beheren, berichten plaatsen en reageren op opmerkingen en vragen van volgers.
 • Contentcreatie: VA’s kunnen blogartikelen schrijven, grafisch ontwerpwerk leveren en video’s bewerken.
 • Onderzoek: Ze kunnen marktonderzoek uitvoeren, concurrentieanalyses maken en informatie verzamelen voor projecten.

De AdminFabriek kan deze diensten ook aanbieden, maar gaat nog enkele stappen verder, dankzij samenwerking met verschillende gespecialiseerde partners, waardoor er een groter aanbod is en er echt op maat gewerkt kan worden, veel meer dan bij de doorsnee virtual assistant.

De toekomst van virtual assistants in België

De toekomst van virtual assistants in België ziet er veelbelovend uit. Naarmate de digitalisering en de behoefte aan flexibel werken blijven groeien, zullen virtual assistants steeds belangrijker worden in de zakelijke wereld. Hier zijn enkele trends die we kunnen verwachten:

 • Niche-specialisatie: Virtual assistants zullen zich steeds meer specialiseren in specifieke vakgebieden, zoals blockchain, kunstmatige intelligentie of duurzaamheid, om aan de vraag naar gespecialiseerde vaardigheden te voldoen.
 • Geavanceerde technologie: De integratie van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en automatisering zal VA’s helpen om taken nog efficiënter uit te voeren.
 • Samenwerking: Bedrijven zullen steeds meer virtuele assistententeams inhuren om samen te werken aan complexe projecten, waardoor ze toegang hebben tot een breder scala aan vaardigheden.

De AdminFabriek zet volop in op deze drie trends en heeft de ambitie een voorloper te zijn in deze markt, met unieke samenwerkingen en oog voor de allerlaatste technologie.

Conclusie

Virtual assistants hebben hun stempel gedrukt op de Belgische arbeidsmarkt door bedrijven en individuen te helpen hun efficiëntie te verhogen en kosten te besparen. Deze trend zal naar verwachting alleen maar groeien naarmate meer mensen de voordelen van het inhuren van VA’s ontdekken. Als u op zoek bent naar manieren om uw werklast te verminderen en uw productiviteit te verhogen, is het overwegen van een virtual assistant misschien wel de juiste keuze voor u. De toekomst van werk in België is digitaal en flexibel, en virtual assistants spelen een cruciale rol in deze evolutie.

Bedrijf

Contact

+32 486 180 460

BTW: BE 0803.384.682

Privacyverklaring | © 2024 Copyright AdminFabriek